使用天數:2,458天
遠在澳洲的魷魚>未出發先與奮
博客簡介

無聊事一起分享

最新文章
  • 217701
    累積瀏覽量
熱門文章
  • 上個星期三(15/10)晏晝同同事去咗旺角嘅八方雲集到食水餃,未食過諗住試下新嘢。 上次BLOG友 DADA都話試過唔係差,咪去試下囉!! 同事嘅招牌水餃,入面全部係豬肉,都幾膩 套餐有埋紫菜魚湯都係廿零蚊暏!! 我嘅酸辣湯就好似打咗好多獻汁,食落好黏口 韮菜餃啱我啲,最意有啲菜咬下。作爲

     

    ruruho830 217,701

  • 星期二23/10晚下廚 蝦醬西蘭花炒鮮魷雀斑仔覺偏鹹,可能落多咗蝦醬,成日驚唔夠味 白烚海蝦,前一日已買落仲係生生蜢蜢的,點知噚晚遲咗收工趕唔切返去煮飯,咁就唯有擺咗落急凍櫃到咗今日先拎番出嚟烚,真係嘥料! 蕃茄煮牛肉三味菜我都好鍾意食所以今日我食多咗飯添仲有阿媽的愛心靚湯起筷啦!

     

    ruruho830 217,701

  • 最後仲要自己搭地鐵添,搵笨。歐洲嘅地鐵自己開門,關門就自動。 返到酒店已經11點啦!! 但間酒店色彩好鮮艷 Lobby開緊Party,每人都獲送一枝啤酒。我講過唔飲酒,但話晒搭咗十幾個鐘頭機,乜都要試下。 係咁12點又撻落牀,第二朝6點半Morning Call嘩!!軍訓呀!

     

    ruruho830 217,701

曾刊登專欄的文章

太陽蕃茄拉麵

2月10日星期二放半日假 lunch Time同雀斑仔去咗將軍澳新都城開餐 一出電梯就見到呢間食日本拉麵餐廳,見無咩人咪入去試下,點知就出事 雀斑仔就揀了呢個炭燒三文魚定食 成嚿水竟然係一條燒到過哂火位的三文魚,肉質超硬,唔知點解可以將咁美味的三文魚會能夠煮到咁樣,真係 而我呢碗太陽蕃茄拉麵(內附雞肉)味道就OK嘅 但唔係特別好食,所以下次都唔會再幫襯 而我個拉麵餐可配脆炸魷魚酥(一人份量),合共$58加一 呢餐真係貴夾唔飽啊!!

The Restaurant@HK Football Club

2月8日星期日同老闆,老闆太太,同事一齊去HK Football Club食Brunch的團年飯 一坐低就有一枝冰鎮香檳擺正檯中間 可惜我無份試 呢樹真係多嘢食到不得了 有磨菇,雜椒,煙肉奄列,大大塊真係好豐富,早知就同同事share一份好過啦! eggs Benedict唔係經常食得到,所以點要攞一個嚟試下 左上角係原磚芝士烘溶即場搽落麵包上,所以熱辣辣份外好味道 忍唔住我都食了兩件 紅燒牛肉都好惹味 除了紅燒牛肉,仲有羊架,生蠔,長腳蟹,翡翠螺,凍蝦,但呢啲都係無我份 Parma Ham我都食了幾塊,不過無影低 甜品亦都相當豐富 waffle & pancake都相當好味道 呢餐真係好豐富,多謝哂老闆的請客 新一年希望老闆生意興隆,萬事勝意,身體健康

喜來稀肉

2月6日星期五晚同兩位好blog友去了旺角的喜來稀肉食韓燒,並預祝阿V生日 齋打個電話做booking都耗掉我一日時間 個電話實在太難打了,永遠都係長響無人接聽,只能等到5點一開門果刻打去先至打得通 爐邊又有蛋漿,等佢熟了又可以加料 五花腩肉 護心肉(豬) 蟹籽石窩飯 喜來烤肉 又係砌到一朵花咁靚靚 開爐了 生日蛋糕當然係唔少得啦!! 在貴族餅店訂的馬仔蛋糕,阿V壽星女都好喜歡 祝阿V靚女生日大快樂,身體健康,日日都咁開心 餡料係日本芝士味,壽星女就最Like 好多cream,勁肥呢!